Feb 12, 2015

CRUNCHY & CREAMY APPLE CAKE

Coffee cakes are wonderful for many reasons. Particularly, this one is very easy to make and it is just a heaven. You can eat it for breakfast, for afternoon snack or simply that bad evening treat. It has apples inside so you have at least some legitimate excuse for your nutritionist!


Ingredients:
200 g wholewheat flour
50 g fine flour
200 g softened butter
1 teaspoon of cinnamon
80 g ground sugar

Filling:
500 g Czech curd (or Philadelphia cheese)
100 g sour cream
4 eggs
1 tablespoon of vanilla sugar
50 g ground sugar
pinch of cinnamon

+ 4 peeled and grated apples or any other fruit (blueberries, currants, etc.)

Crumble:
100 g wholewheat flour
2 tablespoons of fine flour
100 g softened butter
1/2 cup of oats
120 g ground sugar

Preparation:
First, preheat the oven to 150 degrees.

In a bowl, mix the ingredients for dough (using your hands) and create a smooth dough. The structure is like a crumble. Place in a mold and bake for 10 minutes.

In the meantime, take another bowl and mix the curd or Philadelphia, sour cream, sugar, cinnamon, and gradually add eggs. Whip it until the filling is smooth. Pour the filling on the dough.

Mix peeled and grated apples with cinnamon and sugar. Put it on the filling. 

Finally, mix all the ingredients for crumble and put it on the top. Let it bake for about 45 minutes at 150 degrees in the oven.


Suroviny:
200 g celozrnné mouky
50 g hladké mouky
200 g změklého másla
lžička skořice
80 g cukru krupice

Na náplň:
500 g tvarohu
100 g zakysané smetany
4 vejce
lžíce vanilkového cukru
50 g cukru krupice
špetka skořice

+ 4 oloupaná a nastrouhaná jablka, případně jakékoliv jiné ovoce (borůvky, rybíz atd)
lžička skořice
2 lžíce cukru

Na drobenku:
100 g celozrnné mouky
2 lžíce hladké mouky
100 g změklého másla
1/2 hrnku ovesných vloček
120 g cukru krupice

Postup:
Nejprve předehřejeme troubu na 150 stupňů. 

V míse smícháme suroviny na těsto a pomocí rukou vytvoříme hladké těsto. Struktura je jako u drobenky. Dáme do formy a pečeme 10 minut.

Mezitím jdeme na náplň. V míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, cukr, skořici, a postupně přidáváme i vejce po vejci. Šleháme, dokud se neudělá náplň bez hrudek. Náplň dáme na těsto, až se vytáhne z trouby.

Oloupaná a nastrouhaná jablka smícháme se skořicí a cukrem. Naházíme na náplň.

Nakonec smícháme všechny suroviny na drobenku. Dáme na koláč a pečeme asi 45 minut při 150 stupních v horkovzdušné troubě.



No comments :

Post a Comment

Bella Lulu Ink Blog